Home > Základní nastavení eshopu krok za krokem > 23. Modul Rotátor (Slider)

23. Modul Rotátor (Slider)

Co to je? Jak do něj přidat obrázky nebo produkty?


Pokud chcete použít modul Rotátor, je třeba ho zapnout hned prvním zaškrtávacím polem ve žluté sekci Aplikace - Rotátor. Celá stránka s nastavením je rozdělená na 2 rotátory (u responzivních šablon na 3 rotátory) , které mají téměř totožné možnosti. Jeden rotátor je na úvodní stránku, a druhý se zobrazuje v kategoriích e-shopu a u responzivních šablon je ještě rotátor šablony.

Jako první si můžete zvolit zda chcete rotátor sestavit z produktů (u responzivních šablon není možné spustit tento typ), nebo z obrázků, případně ho nezobrazit vůbec (pokud chcete např. rotátor pouze na úvodní stránku a ne do kategorií).

Aby se ale rotátor opravdu zobrazil, je třeba ho naplnit. V editaci produktu máte nové volby pro přiřazení do rotátoru na úvodní stránku, a pak do jednotlivých hlavních kategorií, ve kterých je produkt přiřazen. Nemůžete přidat produkt do rotátoru kategorie, ve které produkt není zobrazen ve výpisu (buď přímo v kategorii, nebo některé s jejích podkategorií). Pokud máte jen jeden prvek v rotátoru, zobrazí se bez stránkovací lišty a nebude se nijak měnit.

V editaci horní kategorie přibyl přehled přiřazených produktů a výpis obrázků k rotátoru dané kategorie. Zde můžete měnit pořadí produktů či obrázků a přidávat další obrázky. Stejné funkce ale naleznete i přímo v Aplikace - Rotátor.

V nastavení Rotátoru máte přehled všech přiřazených objektů. Můžete je mazat, či měnit jejich pořadí. Maximální počet zobrazených objektů je 10. V přehledu jsou vidět i ostatní, abyste je mohli případně pouze prohazovat mezi sebou. Při změně pořadí stačí prvku, který chcete posunout změnit číslo (např. z 12 na 1) a potvrdit změny. Ostatní prvky se posunou automaticky o jednu níže.

Produkty se zobrazí stejně jako když si zvolíte přehled produktů v tabulkovém zobrazení s obrázkem.

Pokud zvolíte rotátor obrázkový, nemá nic společného s produkty. Obrázky je třeba nahrát a pak k nim případně přidat odkaz, pokud mají někam směřovat. Maximální velikost obrázku je 750 x 450 pixelů. Šířka je maximální, kterou můžete dosáhnout pokud máte široké zobrazení webu bez pravého sloupce. Pokud máte zobrazen pravý sloupec, je třeba počítat s tím, že na obrázek Vám zbývá jen 550 pixelů.

Rotátor je vlastně náhrada za flashový banner, proto je vhodné umístit do něj grafiku, která sama o sobě něco sděluje. Můžete jej samozřejmě využít jako jednoduchou fotogalerii na úvodní stránku, ale můžete z něj udělat i banner, který bude přímo lákat na produkty. Je vhodné, aby všechny obrázky v rámci jednoho rotátoru měly stejnou výšku, aby Vám nevznikalo zbytečně prázdné místo. Pokud má sloužit jako náhrada za banner, tak vkládat rozměr např. 550 x 200 pixelů, aby sice zákazníka upozornil, ale zároveň aby nemusel stále posouvat stránku dolů aby viděl vůbec obsah stránky, kvůli které na ní přišel.)

V případě využití responzivní šablony je v této sekci navíc možnost rotátor šablony. Do rotátoru šablony je nutné vkládat obrázky v šířce 1920 px a na výšku dle toho, jak to chcete zobrazit. Někteří zákazníci voli opakující-se texturu a jiní vlastní obrázek. Doporučená výška je cca kolem 500 px.

Námi vložené obrázky v rotátoru šablony v sobě mají vložený text "lorem ipsum" (atd.), který je možné skrýt pomoci css. Touto změnou Vám zmizí nadpisy "lorem ipsum". Následně doporučujeme stáhnout obrázky nebo si vložit vlastní obrázky z Vašeho PC a následně si je upravit. V případě, že budete chtít mít v obrázku text, doporučujeme vkládat obrázek už vč. textu (např. pomoci programu malování) a následně nahrát vlastní obrázky v sekci APLIKACE - ROTÁTOR OBRÁZKŮ - ROTÁTOR ŠABLONY - Obrázkové odkazy a zde vložit Vámi upravené obrázky a nakonec změny uložit.