Home > Rozšířené možnosti > Balikobot - návod na nastavení

Balikobot - návod na nastavení


Co tato služba nabízí? 
Balikobot vám v administraci vašeho eshopu umožní:
1. Tisk adresního štítku
2. Objednání svozu 
3. Sledování zásilek


Jak Balikobot obecně funguje?
1. Na vašem eshopu bude vytvořena nová objednávka, která vám dojde do administrace.
2. Zde si k ní vygenerujete štítek, který následně nalepíte na balík a zároveň tímto vygenerováním štítku odešlete automaticky informace o zásilce na Balikobot.
3. Objednáte svoz zásilek pomocí tlačítka "Objednat svoz" ve výpisu objednávek. Tím se informace z Balikobotu rozešlou na propojené dopravce, který k vám vyšle kurýra pro vyzvednutí balíčků.


Jak službu začít využívat?
1. Využívání služby Balikobot lze objednat na stránkách Balikobotu.
2. Poté získáte přístup do administrace Balikobotu a aktivační údaje.
3. V administraci Balikobotu zabezpečíte napojení na jednotlivé přepravce. Některé za vás napojí přímo oni, některé budete muset napojit vy - Informace "jak na to" vám poskytnou přímo kolegové z Balikobotu.
4. Po propojení dopravců do Balikobotu zaktivujete tento modul v administraci vašich stránek (sekce Eshop - Poštovné - Balikobot), kde zadáte aktivační údaje, které vám Balikobot poskytl.
5. Nyní již můžete u každé objednávky generovat štítky a skrze tlačítko pro svoz v pohodlí vše řídit.


S jakými přepravci je Balikobot propojený? 
Integrovaní přepravci jsou: 

  • Česká pošta, 
  • PPL, 
  • DPD,
  • Geis - POZOR! Nikoli v administraci Geis Group - jiná služba, na kterou je zvlášť smlouva s Geis společností, 
  • In Time - POZOR! Nejedná se o stejnou službu jako "Zvýhodněné dopravě IN TIME to je námi dojednaná služba, kterou máme nasmlouvanou s IN TIME  - Home delivery a poštomaty",
  • Zásilkovna a 
  • Uloženka
Na doplnění dalších se nyní pracuje (GLS a dalších).

Ceny přepravy zůstávají stejné, jak je máte nasmlouvány s přepravcem. Cenu služby Balíkobot.cz dostanete na vyžádání od Balíkobotu.

Na cena Balíkobotu se prosím informujte přímo poskytovatele služby.


NÁVOD PRO PRÁCI S BALIKOBOTEM

1. Popis a aktivace služby

2. Propojení systémových doprav s Balikobotem

3. Generování štítků

4. Mazání štítků

5. Objednání svozu

6. Sledování zásilek



POPIS AKTIVACE SLUŽBY

Po vyjednání spolupráce s Balikobotem a získání aktivačních údajů přejděte v administraci do sekce Eshop - Poštovné - Balikobot.
Zde zadáte aktivační údaje od Balikobotu.

V této nabídce můžete taktéž zaktivovat možnost tzv. "rychlých tlačítek", která vám umožní generovat štítky přímo z detailu jednotlivých objednávek (nikoliv pouze přes nabídku hromadných úprav).


PROPOJENÍ SYSTÉMOVÝCH DOPRAV S BALIKOBOTEM

Do služby Balikobot se mohou generovat jen ty dopravy, které jsou v administraci v sekci Eshop - Poštovné - Způsoby dopravy - defaultně nastaveny systémem. Sem byly nově přidány PPL, DPD a Geis. Zde je musíte aktivovat zaškrtávátkem. 
Vlastní způsoby dopravy a nepodporované společnosti se přes Balikobot odesílat nedají.

S každou společností, kterou chcete k dopravě využívat, musíte mít smlouvu. Některé za vás může zprostředkovat sám Balikobot, některé si musíte vyřídit sami. Více informací vám podají kolegové z Balikobotu.




GENEROVÁNÍ ŠTÍTKŮ

V nabídce pro hromadné úpravy v administraci jsou po aktivaci Balíkobotu dostupné nové nabídky pro generování štítků, smazání vygenerovaných štítků a sledování zásilek.



Pro vygenerovaní štítku vybereme možnost Balikobot - přidat zásilku na tisk štítků.
Pokud odesíláme jen jednu objednávku, pak je zde i možnost v detailu konkrétní objednávky kliknout na tlačítko Tisk štítku (tlačítka jsou aktivní pouze při zapnuté funkci Zobrazit Rychlá tlačítka v sekci Eshop - Poštovné - Balikobot)

Po prokliku se zobrazí stránka upřesňující způsoby doprav u jednotlivých objednávek.


Po odeslání se odešlou informace o zvolených zásilkách na Balíkobot (nikoliv jednotlivým dopravcům) a vám se zobrazí stránka se štítky a informacemi.

1. V horní části je vždy dostupně PDF se všemi štítky. Každý přepravce má generován samostatný soubor - štítky pro PPL a Geis tedy nejsou míchány dohromady.

2. PDF štítku jednotlivých zásilek. Soubor obsahuje vždy jen jeden štítek pro konkrétní objednávku. U těchto štítků je možné volit i pozici, v jaké se bude štítek na papír tisknout (například levý horní roh / pravý dolní roh apod.)

3. Barevné označení hromadných PDF a jednotlivých objednávek - Zelené označení znázorňuje zásilky, u kterých byl štítek nově vygenerován. Červené označení znázorňuje zásilky, u kterých byl již štítek v minulosti vygenerován a jsou tedy pouze opětovně zobrazeny.

Pokud má objednávka již štítek vygenerovaný, zobrazíte jej opětovně přes nabídku Balikobot - přidat zásilku na tisk štítků v hromadných úpravách nebo Tisk štítku v detailu objednávky.



MAZÁNÍ ŠTÍTKU

Štítek je možné smazat skrze nabídku pro hromadné úpravy Balíkobot - smazat zásilku nebo v detailu každé objednávky přes tlačítko Smazání štítku. Tímto odstraníte u objednávky štítek a zároveň ji odstraníte i z databáze Balíkobotu.
Pokud u objednávky objednáte svoz viz následující bod, nebude už možné štítek ani objednávku z Balikobotu odstranit. (Balikobot - smazat zásilku)



OBJEDNÁNÍ SVOZU

U produktů, které mají štítek vygenerovaný, se zobrazí v přehledu Objednávek ikonka balíčku.




Až budete chtít informovat dopravce, aby si pro balíček přijel, klikneme na tlačítko Objednat svoz.



Možnost Objednat svoz vám nabídne objednání pro všechny objednávky - objednávky není nutné v jejich výpisu označovat - systém bere automaticky všech objednávky s vygenerovaným štítkem.

V následujícím kroku můžeme objednat svoz buď u každého dopravce zvlášť nebo všech najednou.
Informace se v tuto chvíli Balikobot odesílá informace dopravcům. Vše funguje automatizovaně.


V přehledu objednávek se změní ikonka balíčku na balíček s šipkou.  = požadavek  byl odeslán dopravci.
Dopravce k vám následně pošle kurýra pro vyzvednutí balíčků v domluvený čas, který si vyjednáte s každým konkrétním dopravcem.

Znovu zde máte možnost otevřít si v PDF štítky. Zde se také vygeneruje Předávací protokol.



SLEDOVÁNÍ ZÁSILEK

V nabídce hromadných úprav objednávek (nebo detailu konkrétní objednávky) můžete sledovat zásilku Balikobot - sledování zásilek. Toto je interní informace pro obchodníka - vidíte ji tedy pouze vy v administraci. Odsud se nedá odeslat zákazníkovi.