Home > Rozšířené možnosti > SSL certifikát (Https protokol)

SSL certifikát (Https protokol)


Pokud chcete co nejlépe zabezpečit svůj eshop, doporučujeme připojit k vašemu eshopu SSL certifikát, které zajišťuje šifrované přenášení dat a zabezpečuje komunikaci návštěvníka se serverem. Certifikát nejen ochrání váš eshop a údaje vašich zákazníků před útoky zvenčí, ale automaticky přidá vašemu internetovému obchodu i punc větší důvěryhodnosti a bezpečnosti.


Co je to SSL certifikát

SSL certifikát (neboli Secure Socket Layer) je nastroj pro zabezpečení ochrany vašeho online obchodu s cílem zabezpečit důvěryhodnost přenášených dat v elektronické podobě. Tento certifikát poskytuje šifrované spojení v sekcích obchodu, kde zákazník poskytuje svá osobní data (registrace, přihlášení zákazníka a košík).
SSL certifikáty by měl používat každý majitel webové prezentace, který jakýmkoliv způsobem shromažďuje od svých uživatelů důvěrné údaje ve formulářích nebo nabízí například přihlašování na stránky pomocí hesel. U intranetových portálů a hlavně elektronických obchodů by mělo být používání SSL zabezpečení samozřejmostí.


Jak se liší adresa stránek se SSL a bez SSL certifikátu
Adresa s aktivním SSL zabezpečením obsahuje před doménovou částí “https://” protokol. Adresa s neaktivním SSL obsahuje pouze běžný “http://” protokol. Některé prohlížeče taktéž u zabezpečených stránek formou SSL zobrazuji v adresním řádku ikonku žlutého nebo zeleného zámku jako ihned viditelnou informaci o tom, že je stránka zabezpečená.





Co je nutné před objednáním vědět:

  • Objednání je možné provést až v placené verzi systému. Ve zkušební verzi to nelze.
  • Certifikát lze instalovat pouze na vlastní doménu druhého řádu (www.domena.cz), která je k webu / e-shopu připojená. Na systémovou adresu (např. www.eshop-rychle.cz/hracky) instalaci provést nelze. Před objednáním se tedy ujistěte, že je u stránek doména připojena a že se na ni web zobrazuje.
  • SSL certifikáty u domén nasazujeme pro všechny stránky bez výjimky. Indexy a pozice ve vyhledávačích mohou zaznamenat menší dočasný propad do té doby, dokud se indexy http a https nesloučí.
  • Použít lze pouze certifikát pořízený přes naši firmu. 
  • Vlastní zakoupený použít nelze.
  • Vygenerovaný certifikát nelze měnit. Změna znamená koupi nového certifikátu.
  • Objednání a využívání SSL certifikátu se týká jen jedné domény. Pokud mate u webu připojených více domén a chcete u každé SSL využívat, je nutné certifikát objednat pro každou doménu samostatně.
  • V případě instalace SSL certifikátu nemůžeme zaručit funkčnost služeb třetích stran (např. online chat, Facebook plugin, pop-up bannery nebo vyjížděcí widgety atp.) v případě, že tato služba nepodporuje SSL certifikát (https protokol).
  • Pokud na stránkách využíváte systémové LIKE tlačítko (sekce Aplikace -> Sociální sítě), dojde ke ztrátě již nasbíraných LIKE od uživatelů (netýká se vlastního vloženého tlačítka pomoci html kódu).


Kolik to stojí

SSL certifikátu je především nutné zakoupit a nainstalovat na server. Instalaci zajistíme my. Roční cena certifikátu činí 500 Kč + DPH (20 EUR + DPH). Prodloužení využívání na další rok je zpoplatněno stejnou částkou.


Jak postupovat při objednání služby

1. Objednání pro jednotlivé domény je možné provést v administraci stránek v sekci Nastavení –> Domény.

2. Pokud u dané domény, kde jste SSL objednali, nevyužíváte emaily u naší společnosti, ale máte je u jiného provozovatele, zobrazí se na téže stránce i informace o nutnosti vytvoření emailu postmaster@vase-domena.cz, který bude poté následně nasměrovat na náš root@bohemiasoft.com. Po nastavení je nutné v administraci založení a nasměrování emailu potvrdit. Poté bude objednávka dokončena.
Pokud již emaily pro danou doménu u naší společnosti využíváte, není nutné tvorbu a nastavení emailu jakkoliv řešit.

3. Po dokončení objednávky vám systém automaticky zašle výzvu k platbě na váš přihlašovací = kontaktní email.

4. Po uhrazení bude certifikát objednán a jeho instalace do několika dnů provedena. Po dokončení vás budeme zpětně informovat.